Stream het of sla het over: 'Le Pupille' op Disney+, een heerlijke kerstfilm over nonnen, wezen en de grote taart die tussen hen in staat

Welke Film Te Zien?
 

De leerlingen is een rariteit op Disney+ , een buitenlandse korte film die schijnbaar voorbestemd is om verloren te gaan in de vakantie- en franchisebric-a-brac van de streamer. Review spoiler alert: Laat dat niet gebeuren, want het is een genot. Alfonso Cuaron is een gecrediteerde producent van de Italiaanse film, geschreven en geregisseerd door Alice Rohrwacher, over wezen en nonnen die stilletjes strijden om soevereiniteit over een kersttaart. En ja, het is zo grappig als dat klinkt.kun je Yellowstone streamen?

DE LEERLINGEN : STREAMEN OF OVERSLAAN?

De kern: Er is altijd een goody-goody in de groep. Serafina (Melissa Falasconi) maakte haar bed op zoals verwacht, en alle andere weesmeisjes niet. Zuigt ze de nonnen aan of doet ze gewoon wat ze denkt dat goed is? Niet zeker. Haar lieve, engelachtige mok is een mysterie voor alle leeftijden. Niet dat de superieure moeder hier in de buurt, zuster Fioralba (Alba Rohrwacher, de broer of zus van de regisseur) om haar geeft, of aardig tegen haar is, of eigenlijk aardig is tegen wie dan ook. Alles bij haar is de heer dit en de heer dat en ze regeert het internaat met een strikte spreek-zachtjes-en-hanteer-de-ijzeren-vuist-van-Jezus-filosofie.Het is kerstavond en de dag wordt besteed aan de voorbereidingen voor de grote kerststal om middernacht. De meisjes kleden zich aan en staan ​​stijf terwijl Fioralba hen laat luisteren naar het nieuwsbericht over de oorlog op de radio. Moeilijke tijden: mannen sterven in de strijd en voedsel, voorraden en hoop zijn schaars. Zuster Stricthabit verlaat even de kamer en de kleine Serafina loopt in de buurt van de radio en stemt per ongeluk een vrolijk liedje af met een plakkerige tekst die luidt: 'Kus me op mijn kleine mond.' Ik weet het - oh, jeetje. De meisjes zingen en dansen en worden betrapt en krijgen zeep over hun tong gesleept voor hun moeite. En dan te bedenken dat zelfs zeep tegenwoordig schaars is, en deze is hoe het wordt gebruikt? Zelfs Serafina, die niet eens zong of danste, proeft zeepsop, omdat het lied zich in haar hersenen nestelde en dat, volgens de verdomde hoofdnon, betekent dat ze 'slecht' is.

Die avond barst de kerststal los. De meisjes houden zich stijf in engelenvleugels en gerimpelde gezichten in harnassen waardoor het lijkt alsof ze boven de grond zweven. Een vrouw in bont en parels arriveert met een gebedsverzoek, maar in tegenstelling tot de anderen heeft ze geen geliefde in oorlog, maar een flirtende echtgenoot. Ze geeft ze een cake die volgens haar gemaakt is van 70 eieren. Zeventig eieren? In deze economie? Maar daar is het, en het verspillen ervan zou een grote zonde zijn. Ik zal niet onthullen wat er met de cake gebeurt, maar ik vroeg me wel af of het beter zou zijn om de weesmeisjes het te zien eten en te zien genieten van de zeldzame verwennerij, of om te zien hoe ze het in het gezicht van moeder-overste slaan.

Foto: Disney+

Aan welke films zal het je herinneren?: Gezegend ! Maar met meer werkelijke taart.Prestaties die het bekijken waard zijn: Als Falasconi nog meer ontwapenend was, zou ze een internationale wapenstilstand zijn.

wie heeft er vanavond gevoetbald?

Memorabele dialoog: Laat in de nacht. Iedereen slaapt. Behalve Serafina. Oorworm doet weer raar. Ze leunt dicht tegen een vriend aan:Serafina: Hoor je iets in mijn hoofd?

Meisje: Nee!

Seks en huid: Geen.

Onze mening: Prachtig. Geweldig geweldig geweldig. De leerlingen is een ondeugend klein ding met een slim gerealiseerde setting en visuele esthetiek. Gefilmd op warme en korrelige 16 mm-film, ziet het er behoorlijk authentiek uit - en de emoties en lach die je zult ervaren zijn dat ook. Rohrwacher regisseert meesterlijk haar jonge cast, legt hun onschuldige wildheid vast en onderstreept heel subtiel hun vluchtige momenten van vreugde met het verdriet van hun situatie: het is Kerstmis. Ze hebben geen familie om naar huis te gaan. En ze zitten opgescheept met een non die een simpel offer van cake verandert in een verdomde les over onbaatzuchtigheid en vroomheid. Geen moment rust bij deze vrouw, zelfs niet met Kerstmis.

Ik ga niet zeggen dat de film een ​​aanklacht is tegen religieus bijgeloof. Nou, misschien van extreem religieus bijgeloof, want wat heeft het voor zin om een ​​klein meisje van een halve liter te vertellen dat ze 'slecht' is als ze gewoon haar best doet? Heeft ze nog niet genoeg geleden? Brouwend in de subtekst zijn licht provocerende overpeinzingen over conformiteit, moraliteit en zuiverheid. Een beetje vreugde gaat een lange weg, en De leerlingen barst ervan.

paul van de britse bakshow

Onze oproep: STROOM HET. Onder de handvol nieuwe kerstfilms die ik dit jaar heb gezien, De leerlingen is veruit de beste van hen.

John Serba is een freelance schrijver en filmcriticus gevestigd in Grand Rapids, Michigan. Lees meer van zijn werk op johnserbaatlarge.com .